Címlap Hírek LEGO robotok
LEGO robotok

Miután nyolcadikosokkal teljesítettük az ECDL-Start mindegyik vizsgájának követelményeit, túljutottak a felvételi időszakon, következhetett a számítástechnika történetének második része. Első részként hatodik osztályban eljutottak a számítástechnika kezdeteitől a Neumann-elvű számítógépek megjelenéséig.

Ennek kapcsán a tanulók három téma közül választhattak: a) Számítógép-generációk, b) Magyarok a számítástechnika történetében, c) Mesterséges intelligencia. A témaválasztás alapján csoportokat alakítottak, majd némi kutatómunka után Prezi bemutatót készítettek. Ezzel ízelítőt kaptak az együtt gondolkodásból és az online felületen megosztott közös dokumentumon végzett munkából.

Az általános iskolai informatika tanulmányok lezárásaként tanulóink közelebb kerültek a mesterséges intelligencia fogalmához. A már meglévő két NXT LEGO robot mellé idén áprilisban még két darab EV3-as robotot kaptunk. A dobozokat kibontva adódott az első kérdés: milyen robotot építsünk? A gyerekek a humanoidot választották, és építették meg (Makra Sarolta, Aranyi Dániel, Kozma Roland és Mocsonoky Zsolt). Közös kedvencünk a Johnny nevet kapta Patyi Izabellától. A másik dobozból egy "verseny-robotot" építettem, amihez a leírást az interneten találtam meg. Így három csoportban dolgozhattak a gyerekek. Először a direkt vezérléssel teremtettünk kapcsolatot, majd a keretprogrammal ismerkedtünk meg. Miután már kézzel foghatóvá tettük az "automata" fogalmát, jöhetett a "mesterséges intelligencia" fogalma. Fontos elem a környezet érzékelése - a szenzorok használata. Természetes elvárás, hogy ha már érzékeli a környezetét, arra reagáljon is. Nos, ez már gondolkodást igénylő szép feladatnak bizonyult. Elsőre nem is mindegyik robot reagált - figyelni kellett arra, hogy a fizikai port és a programban szereplő port megegyezzen. A többfelé figyelés sem olyan egyszerű - például az egy másodperces tolatás hangjelzés kíséretében. No, és persze a kommunikáció is lényeges - hangjelzéssel, kijelzőn keresztül vagy éppen a zászlóval integetéssel.

Persze a kétirányú kommunikáció, a robotok együttműködése, a robotok tanulása és a tudomány egyéb felvetései a felsőbb tanulmányokra maradnak. Mindössze arra törekedtem, hogy ehhez jó alapokat biztosítsak tanítványaimnak.

Pintér Ildikó, informatika tanár

weoresszeged's 20170606LEGO album on Photobucket

A prezik elérhetőségei:

Mesterséges intelligencia (Kozma Roland, Mocsonoky Zsolt, Aranyi Dániel, Makra Sarolta) – Azért nem fejezték be, mert a Johnny-robotot építették.
https://prezi.com/f1pqw6zowh-k/a-mesterseges-intelligencia/

Mesterséges intelligencia (Szűcs Luca, Farkas Cintia)
https://prezi.com/mbdao3gupnmd/mesterseges-intelligencia/

Mesterséges intelligencia (Márton Henriett, Márton Zsanett, Kabok Nadine, Vásárhelyi Kitti)
https://prezi.com/pvu9ve_eym2v/mesterseges-intelligencia/

Számítógépes generációk (Antal Szimonetta, Túri Boglárka)
https://prezi.com/zwf_3jznyjk_/szamitogepes-generaciok/

Számítógépes Generációk (Márton Vivien, Farkas Roxána)
https://prezi.com/uhynbdnxptmb/szamitogepes-generacio/
https://prezi.com/hw4pk3yt4zkz/szamitogep-generaciok/

Magyarok az informatikában (Fehérvári Krisztián, Horváth Krisztián)
https://prezi.com/abamvhq5kjrj/magyarok-azinformatikaban/?webgl=0
https://prezi.com/yijfjtogr77s/magyarok-az-informatikaban/

Mesterséges intelligencia (Kujundzsity Márk, Rakó Bendegúz, Orosz Enikő, Harmos Félix)
https://prezi.com/tezbiqe-l7h1/mesterseges-intelligencia/?webgl=0
https://prezi.com/iysxittvtsxs/mesterseges-intelligencia/
https://prezi.com/kdo2_mhddqfc/turing-teszt-mesterseges-intelligancia/

Magyarok az informatikában (Lele Virág, Szabó Vivi, Melis Kata)
https://prezi.com/usbb0mauty4n/magyarok-az-informatika-torteneteben/

Mesterséges intelligencia (Nagyhegyesi Natália, Palotás Viktória)
https://prezi.com/z6qk02y0xgsv/mi-a-mesterseges-intelligencia/

Mesterséges intelligencia (Udvardi Kinga, Patyi Izabella)
https://prezi.com/rkh8zdn9anku/a-mesterseges-intelligencia/

Mesterséges Intelligencia (Somodi Adrienn, Nagy Eleonóra)
https://prezi.com/f8oel3mwuz0v/mesterseges-intelligencia/

Magyar informatikusok (Batki István Attila, Tóth Dávid)
https://prezi.com/v5oyedqypxh_/magyar-informatikusok/

Magyarok az informatikában (Kiss Alexandra)
https://prezi.com/2_xab3wtoeft/magyarok-az-informatikaban/

 

Friss hírek

Sok szeretettel várjuk a játékos iskolaelőkészítő foglalkozásokra a leendő elsős gyerekeket és szüleiket keddi napokon 16 órától 16:45-ig:

  • január 9.
  • január 23.
  • február 6.
  • február 20.
  • március 6.
  • március 20.
  • április 10.

 

 
 

Megváltozott a közétkeztetés rendje, ezzel együtt új nyomtatványok is készültek. A legfontosabb változás, hogy minden ingyenesen étkező gyereknek az étkezést a szülőnek minden hónapban előre fel kell rendelnie, aláírásával. Ezt a beszedési napokon helyben az iskolában, vagy NGSZ ügyfélszolgálaton (Huszár u. 1) is megteheti. Bővebb információ az NGSZ honlapján.

 

Az e-napló elérhető a https://klik200909021.e-kreta.hu/Adminisztracio/Login oldalon. A belépési név a tanuló oktatási azonosítója (a diákigazolványról leolvasható 7-tel kezdődő 11 jegyű szám), jelszó pedig a születési dátum kötőjelekkel elválasztva (pl.: 2002-12-10). A napló telefonra is telepíthető innen.

 

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 100%-os (ingyenes) étkezési díj kedvezményre jogosult gyermek törvényes képviselője vagy meghatalmazottja – minden tanév megkezdése előtt (augusztusban a szeptemberi étkezési térítési díj befizetésekor), illetve félévkor (januárban a februári étkezési térítési díj befizetésekor), valamint új határozat kézhezvételekor az intézmény gondnokánál (gazdasági iroda) – köteles írásban megrendelni a következő félév/időszak étkezését a gyermeke részére havi bontásban, ennek hiányában a gyermek részére az étkezés nem biztosított.

 

Névnapok

Ma: Zelma, Rajmund
Holnap: Timót


144 nap van még hátra a tanévből.
Validation Icons